Op Ontdekkingsreis naar Uw Ginga

Laten we de mysterische term “Ginga” onder de loep nemen…

Letterlijk vertaalt uit Kimbundo (een taal uit Angola) betekent het “ijdelheid”.

Dansen met Ginga refereert naar de elegantie,  het ritme, de creativiteit, de vloeiende lichaamsbewegingen (niet enkel de heupen), en dit op een manier waarbij de vrouw letterlijk en figuurlijk schittert.

Het is nooit saai om te kijken naar een danseres met Ginga (uma gingona), of naar een danser met Banga (um bangão). Zelfs niet wanneer deze enkel de basispassen danst. De moeite waard dus om dit begrip eens onder de loep te nemen.

Tijdens de danslessen voor de dames “Lady Styling – Ginga” worden bewegingen, technieken, combinaties, … aangereikt. Dit zijn voorbeelden, en de bewegingen waar jij van houdt en die voor jou natuurlijk aanvoelen, dat zijn de blijvers en vormen een deel van je Ginga-ontwikkeling. Voelt een bepaalde beweging voor jou niet natuurlijk, dan zal deze beweging waarschijnlijk niet passen bij jouw Ginga, bij jouw persoonlijkheid.

Het heeft geen zin om te willen dansen net zoals iemand anders, je bent niet die andere persoon, je bent jezelf, dus de focus kan beter liggen op jezelf ontplooien en je eigen Ginga verder ontwikkelen. Je bent uniek en jouw uniciteit is er om omarmd te worden, en dat is net het mooie eraan: als we met 10 dames samen dansen, zal geen enkele dame er hetzelfde uitzien, elke dame heeft haar eigen prachtige Ginga. Ginga is dus een verlengstuk van jezelf, het is jezelf tot uiting brengen, het is persoonlijkheid, het komt uit jezelf, uit je ziel, uit je lichaam,…

Klinkt Ginga als muziek in je oren?

Hoe kan je nu je eigen Ginga ontdekken en ontplooien?

Wel allereerst, kom naar mijn lessen 😊 (ik help je er graag bij), en vervolgens: in harmonie zijn met jezelf, van jezelf, je lichaam en lichaamsbewegingen houden, zelfvertrouwen ontwikkelen, muzikaliteit ontdekken, in de muziek duiken … Dit helpt allemaal om jouw Ginga te ontdekken en te ontplooien.

Het is dus veel meer dan enkel een techniek/pasje leren of met de heupen draaien,… het gaat over de muziek echt voelen in elke cel van je lichaam, één zijn met de muziek en dit ook tot uiting brengen via jouw lichaamsbewegingen.

Het fijne aan Ginga is dat je dit ook kan toepassen tijdens de koppeldans. Als dame ben je veel meer dan een volger! Je bent een evenwaardige danspartner met je eigen inbreng. Kizomba als dans is een gesprek tussen 2 dansers, met respect en ruimte voor elkaar. Dus ondanks dat de 2 lichamen als 1 lichaam bewegen, is er tussen het danspaar heel duidelijk een aanwezigheid van 2 persoonlijkheden.

Conclusie: van jezelf, je lichaam en je lichaamsbewegingen houden – het gevoel omarmen dat ontstaat tijdens het dansen – in connectie treden met je danspartner en de muziek tijdens de dans  => dit allemaal valt onder de noemer “Ginga”.

Enkele begrippen (NL => PT):

  • Een dame die kizomba danst => uma Kizombeira
  • Een heer die kizomba danst => um Kizombeiro
  • Een dame die met Ginga danst => uma Gingona
  • Een heer die met Banga danst => um Bangão

 

Oorsprong van de term Ginga in Angola?

Ginga komt van Rainha Njinga (Ngola Ana Nzinga Mbande).

Rainha Njinga (Ngola Ana Nzinga Mbande) [1583-1671] was de dochter van de koning Nzinga Mbande Ngola Kiluanje. Ze was een 17de-eeuwse koninging van de Ndongo en Matamba koninkrijken van het Mbundu-volk in Angola. Dit was een periode waarin de slavenhandel van donkere Afrikanen enorm snel aan het stijgen was. Rainha Njinga vocht meer dan 40 jaar voor vrijheid en status van haar koninkrijken tegen de Portugese kolonialisering. In 1659 is het haar gelukt een nieuw vredesakkoord te tekenen met Portugal. Tegen de tijd dat ze 80 jaar was, had ze veel aanzien in Portugal en werd ze een belangrijk deel van de Angolese geschiedenis en cultuur.

  • Er is een biografische Angolese film uitgebracht die het verhaal verteld van Njinga, Rainha de Angola (koningin van Angola): in de Angolese cinema’s gelanceerd op 8/11/2013 en in Portugal op 10/07/2014.

Njinga Rainha de Angola

  • Ook is er een biografisch boek uitgebracht: Njinga Of Angola: Africa’s Warrior Queen

Boek Ginga

 

 

 

 

Meld u hier aan om de nieuwsbrieven te ontvangen

KizombaKortrijk Copyright © 2020-2021  |  Made with love and dedication by OPDwebsites

Begin met chatten!
Hulp nodig?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?